poëzie

Reportage
22/01/10
0 reacties
Op 28 januari vindt de elfde Nationale Gedichtendag plaats. Dan bruisen Vlaanderen en Nederland van de poëzie. Ook door het jaar heen trekken poëziefestivals tienduizenden enthousiaste toeschouwers. Maar is poëzie dan ‘big business’? Nee. Uit verkoopcijfers van boekwinkels, exclusief in dit Taalschriftnummer, blijkt dat poëzie steeds minder over de toonbank gaat. Wat nu?
Column
16/12/10
7 reacties
Op 1 januari 1978 verscheen een gedichtenbundel van Eugène Mattelaer, geneeskundige, dichter en burgemeester (van Knokke-Heist), die leefde van 1911 tot 1999. De bundel was in feite maar één gedicht, maar dat ene gedicht werd afgedrukt in tachtig talen. De kernzin van het gedicht was de voorlaatste versregel: '(maar) nooit de moed opgeven'.
Discussie
22/01/10
0 reacties
Is Gedichtendag kortstondig hyperlawaai rond teksten die eigenlijk liever in stilte willen leven? Of is het net de enige manier om poëzie uit de anonimiteit en het gebrek aan belangstelling te halen? Dichter en columnist Geert Buelens bezoekt beide kampen, op zoek naar het antwoord. En hoe denkt u hierover?