Nieuws en tips

december 2013

21 december
Winnaars woordenboek Algemeen Onbeschaafd Nederlands

De redactie ontving heel wat mails van lezers die graag een exemplaar van het Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands wilden. Een onschuldige hand lootte vijf winnaars uit. Gerda Westgeest uit Emmen,  Frans van Moorsel uit Nijmegen, Jan Uyttendaele uit Turnhout, Marita Dries uit Mol en Maria Encheva uit Sofia, Bulgarije, krijgen het boek via de post toegestuurd. Proficiat!

september 2013

5 september
Heropening Vlaams-Nederlandse huis deBuren, Brussel

Met een volgepakte literaire avond, voorafgegaan door een officieel samenzijn van cultuurdragers uit Vlaanderen en Nederland, heropende woensdagavond 4 september het Vlaams-Nederlandse huis deBuren in Brussel. Voor de organisatie komt zo een einde aan een dwaaltocht die ettelijke jaren duurde. Interview met directeur Dorian van der Brempt in Knack.

mei 2013

21 mei
To-do-loe-lijst

 

 

Het ABC met de laatste modewoorden voor Nederlandse ambtenaren, uitgebracht door Congres-en Studiecentrum VNG, heeft bijzondere termen opgeleverd. Marjan Arenoe schreef hierover in ‘De Willem’ zoals het blad heet. Kende je ALAP al? As late as possible! Hier kunt u meer horen.

21 mei
Tolken in de zorgsector

 

Linda Voortman, Tweede Kamerlid, verklaart dat het niet inzetten van tolken in de zorgsector meer geld heeft gekost aan de Nederlandse Staat dan wanneer er wel tolken werden ingezet.

Een taalbarrière kan vaak leiden tot onjuiste diagnoses en nodeloze consultaties in de gezondheidssector, juist daarom worden er tolken ingezet.

Vorig jaar werden de subsidies voor het inzetten van tolken in de zorgsector ingetrokken en zeer snel, maar één jaar later, voelt Nederland de gevolgen hiervan in de begroting, aldus Voortman.

Lees hier meer.

 

 

maart 2013

28 maart
Wat is een taalunie?

Het woord ‘taalunie’ begint een soortnaam te worden. Luister naar Marcel Burgers die vertelt hoe Google de Zweedse taalunie, Språkrådet, aanpakte. Google protesteerde met succes tegen de beschrijving van het nieuwe woord ‘ogooglebar’: ‘onvindbaar met zoekmachines’. Google vindt dat ‘google’ geen soortnaam mag zijn voor andere zoekmachines. Vraag die opkomt: zou de Taalunie er bezwaar tegen hebben dat ‘taalunie’ als soortnaam wordt gebruikt voor overheidsorganisaties die taalbeleid voeren? 

 

27 maart
Nederlanders en Belgen goed in Engels

Nederland staat wereldwijd in de top-3 van landen die het Engels als vreemde taal het best machtig zijn. Young professionals (25 tot 35 jaar) spreken van alle leeftijdsgroepen het beste Engels. België staat op de zesde plaats.  EF English Proficiency Index